Slovenky prehrali s Lotyškami, sen o svetovej osmičke sa rozplynul

10.12.2013 Celý región

Brno 10. decembra (TASR) - Slovenské florbalové reprezentantky nezvládli svoj štvrtý duel na majstrovstvách sveta v českom Brne a po prehre v play off zápase o postup do štvrťfinále s Lotyškami 3:4 si zahrajú len o umiestnenie na 9. až 12. priečke.

V základnej C-skupine doposiaľ nezdolané Slovenky inkasovali v doterajšom priebehu šampionátu len tri góly, no súboj vo vyraďovacej fáze s Lotyšskom, posledným tímom B-skupiny, priniesol vyrovnaný priebeh, po ktorom sa napokon tešili z postupu medzi osmičku najlepších tímov reprezentantky pobaltského štátu.

Zverenky Jaroslava Marksa si zahrajú o konečné umiestnenie vo štvrtok 12. decembra o 12.00 proti Dánsku. Následne ich vzhľadom na výsledok čaká posledný duel na šampionáte o 9. a 10., respektíve 11. a 12. miesto.

Prvá tretina súboja o postup medzi najlepším osem sa niesla v taktickom duchu. Bolo cítiť napätú atmosféru, išlo o veľa. Prvá polovica tretiny patrila Lotyškám, tie dvakrát po sebe v situácií 2 na 1 stroskotali na Mládenkovej, ktorá si po dvojzápasovej odmlke znova kľakla do malého bránkoviska. Postupne sa však hra vyrovnala a Slovenky začali viac hrýzť. Najprv strieľala Zuzana Šponiarová a potom dvakrát kapitánka Košturiaková, no obe bez gólového efektu. O ten sa márne pokúšali v dvoch presilovkách v rýchlom slede za sebou. Napriek dobrým šanciam a tvrdým strelám zo zadných pozícií svietilo po úvodných 20-tich minútach na tabuli bezgólové skóre.

V druhej časti sa slovenské reprezentantky s chuťou zahryzli do zástupcu pobaltského regiónu, no strely najproduktívnejšej hráčky Michaely Šponiarovej, Kataríny Klapitovej i Lucie Košturiakovej zostali nevyužité. A tak prišiel trest v podobe gólu na druhej strane. Po tvrdej strele Isjominovej sa loptička od zadného mantinelu odrazila pred nikým nekrytú Torstereovú, ktorá nemohla nedať. Slovenky pridali a prišla silná päťminútovka prvej formácie, ktorá počas dvoch striedaní uzamkla Lotyšky do ich obranného pásma. Výsledkom bolo vyrovnanie Hutirovej v 35. minúte. Slovenky búšili na bránku Višnevskej čo to šlo, no skóre zostalo nezmenené.

Posledná časť sa začala taktickou bitkou a vyčkávaním, ani jeden tím nechcel urobiť chybu. Tá sa potom vblúdila do radov Lotyšiek, ktoré faulovali Ješšovú v jasnej gólovej situácii. Z nariadeného trestného strieľania sa nemýlila Ferencová, ktorá otočila stav stretnutia na 2:1 pre SR. Skúsené lotyšské hráčky začali vyššie napádať, čo Slovenkám robilo problémy. Logickým vyústením a zlomovým momentom duelu boli dva góly Bilinskej, ktorá v rozmedzí necelých troch minút znova naklonila misky váh na stranu Lotyšska. Slovenské reprezentantky však nechceli predať kožu lacno a súperkám oplácali hru rovnakou mincou - rýchlym a účelným pressingom. Jeden z výpadov za účelom získania lopty Slovenkám nevyšiel a v situácii 3 na 2 zvýšila náskok Isjominová. Tréneri reagovali time-outom, ktorý už po pár minútach priniesol ovocie vďaka gólu produktívnej Michaely Šponiarovej. Minútu pred koncom Slovenky vsadili na absolútny vabank a skvele chytajúcu Mládenkovú vystriedala šiesta hráčka v poli. Ani to im však nepomohlo a tak ani tento rok nebudú bojovať o top osmičku.
.
play off, sumár:
Lotyšsko - SLOVENSKO 4:3 (0:0, 1:1, 3:2)
Góly SR: 35. Hutirová (Košturiaková), 45. Ferencová (trestné strieľanie), 58. M. Šponiarová (Klapitová). Strely na bránku: 17:33, 447 divákov

Hlasy po zápase:
Jaroslav Marks, hlavný tréner SR: "Myslím si, že sme odohrali jeden z našich najlepších zápasov. Bohužiaľ, na súpera to nestačilo. Chýbalo nám presnejšie zakončenie a trochu šťastíčka. Prehrali sme, nedosiahli sme to, čo sme chceli."
Dominika Sádecká, SR: "Všetci sme sklamaní. Mali sme na Lotyšky, ale chýbal nám kus šťastia. Nepremieňali sme šance a to sa nám vypomstilo. Nemám k tomu už čo dodať."
Radka Mládenková, SR: "Je to veľká škoda, že to takto dopadlo. Myslím si, že sme celý zápas boli lepším tímom. Nedokázali sme však premeniť šance a Lotyšky boli efektívnejšie."

play off, ostatné výsledky:
Rusko - Nemecko 1:2
Poľsko - Dánsko 7:4
Nórsko - Austrália 7:3
 

Vyberte región